Gaja

Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat större framgångar och fått fler utmärkelser än något annat italienskt vinhus. Gaja har haft en framträdande roll i moderniseringen av Piemonte genom införandet av allt från temperaturkontrollerade rostfria jäskärl, kortare macerationer och jäsningar och de mindre franska barriquerna möttes först av stor skepsis. De stora och viktigaste förändringarna skedde i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, introducerade ”green harvest”, skördade aningen senare, allt för att producera bättre och mer koncentrerad frukt. Bättre frukt innebar även mer tanniner, vilket i sin tur krävde mer syre under vinifieringen. Valet av storlek på fat handlar mer om att tämja druvan Nebbiolos naturligt tuffa tanniner än att krydda vinet med ek. Vinerna lagras endast på franska fat under de första tolv månader, andelen ny ek begränsas till omkring 20%, därefter slutlagras vinet på större neutrala ekliggare under ytterligare minst tolv månader.

Gaja Rossj-Bass

Gaja Alteni di Brassica

Gaja Gaia & Rey

Gaja Sito Moresco Langhe

Gaja Dagromis Barolo

Gaja Conteisa Barolo

Gaja Sperss Barolo

Gaja Barbaresco DOCG

Gaja Barbaresco Costa Russi

Gaja Barbaresco Sorì Tildin

Gaja Barbaresco Sorì San Lorenzo

Partners